1a-treinongeval.jpg

Foto: © RTL Nederland

Ze was nog maar 19 jaar, toen ze haar beide benen verloor nadat ze met haar hand vast kwam te zitten tussen een deur van een Sprinter. "De eerste jaren waren echt vreselijk. Het was een gruwelijk ongeluk."

Het is bijna 18 jaar geleden, dat de nu 38-jarige vrouw uit Velserbroek met haar hand vast kwam te zitten tussen de treindeur van een Sprinter. Al die jaren wist ze anoniem te blijven. En ook vandaag de dag wil de vrouw die nu in Velsen woont, zelf niet met de media praten. "Omdat het nog altijd heftig is voor haar. Ook al is het zo lang geleden", vertelt Emma Kostense. Zij was jarenlang de advocaat en woordvoerder van de vrouw.

Gruwelijke gebeurtenis:

Kostense heeft nog altijd contact met het slachtoffer en weet ieder detail van de gruwelijke gebeurtenis nog als de dag van gisteren, ook al is het 18 jaar geleden. "Omdat het zo'n ontzettend heftig en dramatisch ongeluk was. Het is een van de heftigste treinongelukken van ons land."

Vandaag maakte de NS bekend strengere regels te gaan invoeren voor het instappen. Na het fluitje van de conducteur mag niemand meer in de trein stappen. Jaarlijks gaat het 30 keer per jaar mis en raken mensen gewond doordat ze klem komen te zitten tussen treindeuren." Het verhaal van de 19-jarige studente is een uitzondering omdat zij zwaargewond raakte.

Treindeur:

De studente was in de bloei van haar leven, weet Kostense. Studeerde in Maastricht. Had haar hele leven nog voor haar liggen. "Ze stond op die bewuste dag in 1998 in Santpoort-Noord. Op één of andere manier was ze met haar hand tussen de treindeur van een Sprinter gekomen", weet Kostense. "Ze kon zich niet losrukken. Met de rest van haar lichaam stond ze buiten op het perron."

De conducteur, die in het achterstelde treinstel stond, zag de worsteling van het slachtoffer. De trein stond toen nog stil, vertelt Kostense. "De conducteur wilde contact maken de machinist maar het lukte niet om verbinding te krijgen. Daarom liep hij via het perron naar voren. Om de machinist te waarschuwen." Terwijl de conducteur over het perron loopt, zet de machinist de trein in beweging. Hij zag de conducteur niet.

"Het meisje moest rennen. Steeds harder. Op een gegeven moment is ze onder de trein geraakt. Andere passagiers zagen het gebeuren en hebben op de noodrem gedrukt."

Benen geamputeerd:

Een marinier heeft het meisje met enkele andere passagiers onder de trein vandaan gehaald en eerste hulp verleend. "Die marinier heeft haar benen afgebonden. Hij heeft daar later nog een orde voor kregen." In het ziekenhuis werden haar benen geamputeerd. "Ze heeft twee protheses gekregen. Maar het was heel zwaar. Vooral die eerste jaren na het ongeluk."

Het was al snel duidelijk dat het meisje niets aan het ongeluk kon doen. "De conducteur kon de machinist niet bereiken. Dat is een grove fout geweest, waarvoor de NS als werkgever aansprakelijk is gesteld."

Enorme schadevergoeding:

Het slachtoffer kreeg een enorme schadevergoeding. Hoeveel, wil Kostense die als advocaat de schadevergoeding niet zeggen. Lokale media hadden het destijds over ruim een miljoen. Die zak met geld heeft haar wel geholpen, weet Kostense. "Ze kon daardoor een nieuwe opleiding beginnen en veel reizen. Ze kon de dingen doen die ze leuk vond en dat heeft haar goed gedaan."

Kostense heeft de vrouw laatst nog gesproken. "Het gaat goed met haar al is ze het ongeluk nooit vergeten. Iedere dag wordt ze eraan herinnerd. Maar ze heeft haar leven opgepakt."

Door: Redactie RTL Nieuws